İlginç Bilgi-4

"Yıldız kaydı " dediğimizde, aslında kayanlar yıldız değil, Dünya atmosferine girdikleri sırada yanan irili ufaklı göktaşlarıdır.

ABD'de yapılan ankete göre Amerikalıların %7'si Ay'a gidiş olmadığına inanıyor.

ABD uzayda beş kez nükleer deneme yapmış.

Astronotlardan önce Ay yörüngesine kaplumbağa gönderilmiştir.

Ay güneşten 400 kat küçük olmasına rağmen, Dünya ile aralarındaki mesafeden de 400 kat daha uzakta olduğu için güneş tutulmalarında Ay ve Güneş aynı boyda görülür.

Ay üzerine 6 adet bayrak dikilmiştir ve bunların 5 tanesi hala sağlam durmaktadır.

Ay'a ilk defa 1969 yılında Neil Armstrong ayak basmıştır ancak Sovyetler Birliği bunu yalanlayıp Amerika'nın Aya hiç roket göndermediğini iddia etmiştir. Zaten sonradan Amerika'nın Aya gerçekten gittiği ispat edilmiştir.



Cam yağmurlarının yaşandığı bir gezegen keşfedilmiştir.

Dünyanın uydusu Ay'ın hacmi, Pasifik Okyanusu'nun hacmi ile aynıdır.

Dünya’mızın ışık kaynağı olan Güneş’in yaklaşık 7 milyar yıl ömrü vardır.

Gökyüzünün mavi görünmesinin nedeni atmosferdir. Atmosferdeki tozların ve su damlacıklarının mavi rengi daha çok yansıttıkları için gökyüzü bu renktedir. Uzayda ise güneş ışığını renklerine ayırıp bunlardan birini yansıtacak her hangi bir madde yoktur. Bu yüzden uzay siyah renktedir. Eğer Ay'da yaşasaydık gökyüzüne baktığımızda gökyüzünü siyah görecektik.

Gözlemlediğimiz en parlak gezegen olan ve mitolojide güzellik tanrıçası afrodit'le özdeşleştirilen Venüs'ün gerçek yüzü hiç de umduğumuz gibi değildir. Karbondioksitten oluşan atmosferi, 500 derece yüzey sıcaklığı, şiddetli asit yağmurları, aktif volkanları ve dev lav nehirleriyle Venüs, adeta "Cehennemi" andırır.

Güneş sisteminde Venüs saat yönünde dönen tek gezegendir.

Karadelikler çkim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede yutan kozmik cisimdir. En yakın Karadeliğin Dünya'ya uzaklığı 470 milyon kilometreden daha fazladır.

Dünya çevresinde dolanmak üzere ilk kez 1957'de Sputnik 1 adında bir uydu fırlatıldı.



1 yorum:

  1. Kaplumbaga gönderildiğini ilk defa duydum ilginçmiş gerçekten

    YanıtlaSil

İlginiz İçin Teşekkür Ederiz..