Yıldırımların Efendisi Nikola Tesla

Nikola Tesla bilim ve teknoloji yapısımnı kökünden değiştirebilecek bir çok deneye-buluşa imzasını atmış olmsına rağmen ders kitaplarında adı nadiren geçer. Hatta bir çoğumuzun bile varlığından habersiz olduğumuz bu isim bilim ve teknoloji adına büyük adımlar atmış, sonraki bilim adamlarına da yol gösterici olmuştur. Thomas Edison için çalışan Tesla, Edison ile arasında amansız bir bilimsel mücadele geçmiştir. 

Kablosuz Elektrikle Yaktığı Ampül
Sırp kökenli Amerikalı olan mucit ve fizikçi Tesla Özellikle "Elektriğin Kablosuz Taşınabilmesi" gibi bir çok başarıya imza atmış ve bunları kanıtlamış olması onun ne kadar benzersiz bir mucit olduğunu açıklıyor. Alternatif akım, Elektrik güç sistemi, Çok fazlı güç sistemi, İndüksiyon motorları, Kablosuz telgraf, Neon lamba, Uzaktan kumanda ve Tesla bobini(insan yapımı şimşek) en iyi çalışmaları olmakla birlikte adına 700'e yakın patent bulunmaktadır.
Tesla'nın en önemli projesi Kablosuz Enerji İletimi idi. 1899 yılında Colorado Springs Laboratuvarında yaklaşık 50 km uzaklıktaki 10 kW'lık 200 tane ampulü kablosuz enerji transferi yöntemiyle yakmayı başarmıştır. Tesla'nın hayali, dünyaya bedava enerji sağlamaktı. Bu yüzden Island'da 1901'de Wardenclyff Kulesini inşa ettirdi Bu verici istasyonu 57 metre yükseliğinde, 22 metre çapındaydı. Tepesinde 3 m çaplı çekirdekli transformatör vardı ve üzerinden metrelerce uzunlukta şimşeklerin çıktığı 1 m çaplı bakır küre bulunmaktaydı. Yapımı için 55 ton çelik kullanılmış, maliyeti ise 4 milyon $ değerindeydi. Ne yazık ki Tesla, maddi sorunlar nedeniyle kuleyi tamamlıyamamış, labaratuvarı satın alınmış ve yapılan kulede 1917 yılında yıkılmıştır.

Wardenclyff Kulesi


2 yorum:

  1. Tesla hayatını hep bir ilgiyle okuduğum çalışmalarını hep bir ilgiyle okuduğum yokluklar olmasaydı yapabileceklerini hep merak ettiğim şahsiyet..İnanılmaz bir şahsiyet...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu konuda bilgisi olduğu kesin ve tartışılmaz. Bazı şeyleri yapamadan ölmesi büyük bir kayıp oldu bizim için...

      Sil

İlginiz İçin Teşekkür Ederiz..