Mars, Güneş Sistemi’ndeki suyun ve yaşamın olma ihtimali en yüksek gezegendir. Hatta Mars’ın aslında çok ince de olsa bir atmosferi vardır. Fakat hayat için gerekli olan oksijen vb. elementleri bulundurmadığı, yüzeyinin -60 derece civarında olması ve atmosferin çok ince olmasından dolayı yüzeye gelen radyasyonlar yüzünden orada yaşamak şimdilik imkansız görünüyor.
“Mars One”, Hollandalı girişimci Bas Lansdrop liderliğinde 2012'den beri geliştirilmekte olan çok sayıda özel destekçisinin toplam 3,5 milyon pound ayırarak birlikte yürüttüğü kâr amacı gütmeyen 2023'te Mars’ta bir insan kolonisi kurulmasını hedefleyen bir projedir.
Bu bilim dünyasının uzaya olan en büyük yolculuğu anlamına geliyor. Zorlu eğitimlerden geçmiş 20 aday Mars’a tek yönlü bilet ile (dönüşü olmayacak) yaklaşık olarak 250 günlük bir yolculuğa çıkacaklar.
Mars’a inecek olan gönüllüler, insan yaşamı için uygun şartların oluşturulacağı gezegende kalıcı bir yaşam kurma görevini üstlenecek. Farklı ülkelerden, farklı yaşlarda ve farklı eğitim seviyelerinde insanlara açık olan bu projede eğitimlerden geçenlerin hangilerinin Mars’a gideceğine ekran başındaki seyirciler oyları ile karar verecek.
Mars One projesinde Mars’a ilk ayak basmak için hazırlanan 200 bin kişiden 705 aday ikinci aşamaya geçmeyi başardı. İkinci aşamaya geçen adayların üçünün Türk olduğunu açıkladı. Seçilen kişilerin 2015 yılında eğitime başlayacağı belirtiliyor.
2023 yılında kalıcı yerleşim kurmak için 4 astronot gönderilmesi planlanmakta. Daha sonra ise her 2 yılda bir, 4 kişiden oluşan grupların Mars'a gönderilmesi planlanmaktadır
İlk insansız uçuş 2018 yılında haberleşme uydusu gönderilerek başlıyacak. 2020 yılında ise bir keşif aracı gönderilerek yerleşme alanı seçilecek. 2022'de 2500 kg'lik yiyecek tedarik edilecek. 2023'te iki yaşam ünitesi, iki yaşam destek ünitesi ve iki tedarik ünitesi gönderilecek. 2024 yılında ise 4 kişik grup Mars'a gönderilecek, 2025'te varacaktır. 2026'da ikinci grup gönderilecek. 2035 yılına kadar da 20 koloni göndermeyi planlamışlardır.
Mars yolculuğunun ne kadar güvenli olacağı ve gönüllülerin yolculukta hayatta kalsalar bile gezegenin zor şartlarında nasıl yaşayacakları gök bilimciler tarafından hâlen tartışılmaktadır. Bunun yanında, gezegendeki yüksek radyasyon seviyesine dirençli uzay kolonileri ve araçlarının henüz geliştirilmediğinden de endişe edilmektedir.
Nasa ise, Mayıs 2012'de yaptığı açıklamada, "Mars yolculuğundaki radyasyonun astronotların uzun süreli bir görevde dayanamayacağı kadar yüksek olduğunu" belirtti.
Los Angeles Times gazetesine konuşan İngiltere'deki Leicester Üniversitesi'nden Lewis Dartnell, "Radyasyon bize engel olmamalı... Ancak bir Mars görevini başarmak istiyorsak radyasyona nasıl direneceğimizin yolunu bulmak zorundayız" dedi.
Eğer proje planlandığı gibi giderse, giden bu gönüllüler adlarını tarihe kazıyacaklar ve dünya dışında da yerleşim yapılabilecek ilk yer Mars olacak...
Peki Siz bu ürkütücü yolculuğa çıkmak ve Mars'ta yaşamak ister miydiniz ?
0 yorum:
Yorum Gönder
İlginiz İçin Teşekkür Ederiz..