Mühendislik Harikası Dünya

Dünya'nın yaşam için uygun koşulları sağlamasının yüzlerce, hatta binlerce sebepleri vardır. Bir kaç gün önce değerli üyelerimizden dünyanın kendi etrafında dönmesi hakkında ilginç sorular gelince bende bu konu hakkında bir yazı yazmaya karar verdim. 


Ay olmasa Dünya'nın hızı yavaşlarmış. Peki şuanda Dünya'nın yavaşladığı bilimsel olarak kanıtlandığına göre Ay bizden uzaklaşıyor mu ?

Bu soruya teknik olarak evet diyebiliriz. Ay için yapılan Apollo projelerinde Ay'a 100 aynadan oluşan bir panel bırakan astronotlar sayesinde bugün Dünya ile Ay arasındaki mesafe her yıl aynı gün ve aynı saatte hesaplanmaktadır. 1969'dan beridir yapılan ölçümler sonucunda Ay her yıl yaklaşık olarak 3,8-4 santimetre arasında uzaklaştığı saptanmıştır. Ancak bu uzaklaşma Dünya-Ay arasındaki etkiyi değiştirmiyor. Çünkü Dünya da bu uzaklaşma etkisi nedeniyle her yıl kendi etrafında dönme süresinide 0,02 milisaniye uzatıyor. Bu değerlerde insanoğlunu şimdilik etkilemiyecek derecede önemsiz görünüyor. Fakat milyonlarca yıl sonra aynı şeyi söylemek mümkün olmıyacak. Önemli olan insanoğlunun o zamana kadar yaşayabilecek olması.. 



Dünya'nın dönüş hızı yavaşladıkça, Dünya genişler mi?

Dünya'nın dönüş hızıyla genişlemesi arasında bir bağlantı olup olmadığı hakkında bir bilgim yok fakat Dünya'nın genişlemesinin hızıyla bir alakası olacağını sanmıyorum. Dünya'nın genişlemesi üzerine bir teori bulunuyor fakat bu da yer kabuğunun zamanla yer değiştirmesiyle alakalıydı. 


Evrendeki gezegenlerin hepsi sürekli olarak dönüyor mu? Öyleyse neden sürekli dönüyorlar?

Sadece Dünya değil aynı zamanda diğer gezegenler, gezegenlerin uyduları hatta yıldızlarda kendi etraflarında dönmektedirler. Ancak bütün bu dönüşlerin ne zaman ne nasıl başladıkları bilinmemektedir. Bilinen tek şey Büyük Patlama(Bing Bang)'dan sonra gezegenlerin çok sıcak plazma bulutları oldukları ve soğurken açığa çıkardıkları enerjiyi en iyi kendi etraflarında dönerek harcayabildikleridir. Nasıl başladıkları bilinmez ama uzayda onları durduracak hiçbir kuvvet olmadığı için de hala dönmeye devam etmektedirler.


Kıyamet günü, güneşin batıdan doğması için Dünya'nın tersine dönebiliceğini düşünüyorum sizce mantıklı mı? 

Dünya son döngüsünü de tamamlayacak ve ufuk kararacak. Güneş kendi enerjisini kaybedeceğinden dolayı dünya ve diğer gezegenler onun çekim alanından çıkacak ve daha büyük bir güce saplanmamak için o gücün çekim yönünün tersine dönecek. Böylece az önce güneşin battığını görenler aynı yerden güneşin doğduğunu görecek ve dengenin sarsılması ile birlikte kıyamet başlamış olacaktır.

8 yorum:

  1. Güzel dorular ve cevaplar..Ay dediniz de aklıma Ay'ın karanlık yüzeyi diye bir belgesel geldi.Çok ilgimi çekmişti o belgesel Ay'a farklı bir gözle bakmama sebep olmuştu..Evren gerçekten muhteşem sırlara sahip bu sırları çözmek için insanoğlunun aklı şimdilik yetersiz görünüyor...Teşekkürler bilgiler için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evren sırlarla, bilinmezliklerle dolu bir yer ve ne yazık ki herşeyi öğrenemeden yok olacaz. Yazılarımı yakından takip ettiğiniz için canı gönülden teşekkür ederim :)

      Sil
  2. fizikte momentum konusunda bir deney var dönen sandalyeye oturup iki elimizede eşit ağırlıkta yükü alarak döndüğümüzde kollarımız kapalıyken daha hızlı kollarımız açıkken daha yavaş dönmüş oluyoruz. bunu dünya olarak düşünürsek dünyanın çapı azalınca daha hızlı döner ama çapı büyüdüğünde daha yavaş döner diyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediklerinizde haklısınız ama bunu dünya için söyliyemeyiz peki ama neden ? Dünyanın en geniş çaplı yeri ekvatordur fakat dünya sadece ekvator ekseninde dönmüyor. Oğlak ve yengeç dönenceleri arasında dünya sürekli eğrilip düzeliyor bu yüzden sadece ekvatorda çapın genişlemesi söz konusu olamaz. Ayrıca gezegenlere şekil veren en önemli etken ise yer çekimidir. Dünya'mız gittikçe yavaşlıyor evet ama buda Ay'ın gel-git etkisi başta olmak üzere bir çok etkiden kaynaklanmaktadır. Sorunuz için teşekkür ederim başka sorularınız varsa bize sorun kısmından sorabilirsiniz iyi günler :)

      Sil
    2. genel olarak bir büyüme yani ortadan bölünce iki tarafında yükü aynı oluyo çap derken aslında sadece ekvator kısmından bahsetmemiştim kusura bakmayın yanlış bir cümle kurdum :) aslında en başta sormam gereken soru dünyanın genişlemesi orantısız mı oluyor? olmalıydı sanırım. cevaplarınız için teşekkür ediyorum sizede iyi günler :)

      Sil
    3. Dünyanın genişlemesi hakkında bir çok yazı okudum fakat hepsi teoriden ibaretti. Dünyayı ortadan bölmeden bahsetmişsiniz dünyayı enine veya boyuna ortadan bölersek iki tarafında eşit olması imkansız. Konu hakkında tüm bildiklerim bahsettiklerim bana göre dünyanın genişlemesi söz konusu değil. Eğer yeterli bir cevap olmadıysa sorunuzu daha ayrıntılı bir şekilde detaylarıyla anlatırsanız yardımcı olmaya çalışacam :)

      Sil
    4. Tamamdır simdi anladım ben teşekkür ediyorum. :)

      Sil
    5. Ben teşekkür ederim ilginiz için :)

      Sil

İlginiz İçin Teşekkür Ederiz..