Uzay Kirliliği: Geleceğimiz Tehlike Altında

Dünya yetmezmiş gibi uzayı, Ay'ı ve Mars'ıda kirletmeyi başardık ve kirletmeye de devam ediyoruz.


Uzay kirliliği son yıllarda ortaya çıkan dünya çevresinde başı boş şekilde dönen insan yapımı işlevi biten cisimlerin tümüne denir.
Şimdiye kadar dünyada yaşayan insanlar açısından pek sorun olmayan uzay kirliliği uzay araştırmaları açısından önemli bir sorun yaratacak.

Uzay kirliliği ilk uydu Sputnik I'in yörüngeye fırlatılmasıyla başlamıştır. Yörüngede 3 ay kalmış olmasına rağmen çalışma süresi sadece 3 haftaymış. Ömrü tükenen uydu Dünya'nın etrafında yüksek bir hızla 2 aydan fazla bir süre boş yere dönmüş ve sonrada Dünya'ya düşmüştür. Sputnik I uzay kirliliğine somut bir örnek olmuş oluyor.


Sputnik I’den günümüze kadar geçen 40 yıl içinde uzay araştırmaları alanında çok sayıda ve çok önemli gelişmeler yaşandı. Tüm bu gelişmeler ile birlikte uzaya binlerce çöp bırakıldı. Tüm bu işe yaramayan cisimler, roket parçaları, ölü uydular, yakıt tankları ve uzay aracı artıkları, günümüzde Dünya çevresinde dolanan bir çeşit hurda yığını oluşturdular. Günümüzde bir patlama veya sorun çıkmaması için ABD ve Rusya tehlike yaratabilecek parçaları izlemeye almıştır.


Uzayda kirlilik yaratan parçacık sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. Bu tehlikenin astronotlara, uydulara ve uzay istasyonlarına vereceği tehlikenin yanı sıra ilerde yapacağımız uzay yolculuklarına vereceği tehlike daha büyük duruyor.
Uzay kirliliğini temizlemek, uzayı kirletmekten daha çok masraflı olacağı için ne yazık ki hiçbir önlem alınmıyor. Bu tehlikenin önüne geçilmezse Dünya'yı terkedip kendimize başka bir dünya bulma hayallerimiz yok olacağa benziyor...

Sizin uzay kirliliğini önlemeye yönelik bir düşünceniz varsa bizimle paylaşırmısınız ?

1 yorum:

İlginiz İçin Teşekkür Ederiz..