Evren Nasıl Başladı ?

    Bilim insanları hala evrenin nasıl başladığını anlamakta zorlanıyorlar. Tam olarak ne zaman ya da niçin başladığını kimse bilmiyor. Ama 1940'larda fizikçiler Büyük Patlama olarak bilinen kuramı öne sürdüler. Şöyle ki:

Büyük Patlama Teorisi:

    13,7 milyar öncesine dek hiç bir şey yoktu. Sonra aniden -Gümmmmmmm- bir şeyler oldu. Bilim insanları nasıl olup da yokluktan bir şeyin var olabildiğini hala bilmiyor. Ama oldu işte. Ve bu şey inanılmaz bir küçük noktaydı. Bu nokta gerçekten şaşıracak kadar küçüktü, bir iğne ucundan bile binlerce defa küçüktü ama var olmuş ve var olan tüm enerjiyi barındırıyordu. Bu nokta patladı ve inanılmaz bir hızla genişledi.
Bir saniye içinde kocaman, korkunç derecede sıcak bir ateş topuna dönüştü ve geçen her an içinde daha da büyüdü. Ateş topu yayıldıkça soğudu ve madde kitleleri oluşmaya başladı. Yaklaşık bir milyar yıl sonra bu kitleler birleşerek ilk yıdızları oluşturdu.            
             
   Her ne kadar bilim insanları bu olaya Büyük Patlama diyorsa da Evrenin başlangıcı aslında bütünüyle sesiz olmuş olmalı, çünkü her ne olursa olsun ses boşlukta yayılmaz.


Her Şey Nasıl Sona Erecek:

Evren genişlemeye devam ediyor. Bazı fizikçiler sonsuza dek evrenin büyüyeceğine inanıyorlar. Bazıları ise sonunda büyük bir çatırtıyla içine göçeceğine inanıyorlar ve başka bir Büyük Patlama olana dek, tamamen yok olacağını düşünüyorlar.


Başka Evrenler Başka Bizler:

    Bizim evrenimizin tek evren olduğunu kim söyleyebilir? Bazı fizikçiler her biri birbirinden birazcık farklı olan sonsuz sayıda evren olduğunu, bunların birbirine doğru genişlediğini söylüyor. Yani milyarlarca yıl sonra birleşip tek bir süper evren oluşturabilirler. Eğer insanlar hala var olursa, bu paralel dünyaların bazılarından gelen ikizleriyle tanışabilirler bile. 


Başka Fikirler:

    Eski Bir Çin Efsanesi: Evren bir devin yumurtadan çıkmasıyla başladı; yumurta gökyüzü ve yeryüzü haline geldi devin gözleri de Güneş ve Ay'a dönüştü" der 
         
    Eski Bir Afrika Efsanesi: Mbobo adlı bir devin midesinde korkunç bir ağrı hissedip kusmasıyla Güneş'i Ay'ı yıldızları ve Dünya'daki her şeyi ortaya çıkardığı anlatılır.

    Fransız İnancı: 1975'te Claude Vorillhon adlı Fransız araba yarışçısı Raelizm denen dini bir tarikat kurdu. Takipçileri, insanlar da dahil olmak üzere Dünya' daki yaşamı, üstün teknolojilerini kullanarak uzaylıların yaptığına inanıyor.

Bu yazı Buğra Durdu'ya aittir. Teşekkürler...

4 yorum:

  1. Paralel evrene'de tutuklama kararı çıkar mı?☺

    YanıtlaSil
  2. bazen oturup düşünüyorum sonsuz olan şey nasıl olur diye? bu dünyada hep bir sınır vardır. sonsuzluğu somut olarak algılayabilmek imkansız galiba. Evreni tam olarak çözebilmekte imkansız gibi geliyor. Zaten evreni ilgi çekici kılan da bu imkansızlık galiba...Ama yine de paralel evrenden gelen ikizimi görmek isterdim her şeye rağmen :) teşekkürler yazı için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ikizinizi pek gormeyi istiyeceginizi sanmiyorum cunku tokalasmaya bile calissaniz patlar ve yok olursunuz benden size tavsiye saklanin ondan :)

      Sil

İlginiz İçin Teşekkür Ederiz..