Uzay Aracı Özellikleri

Uzay aracı, Dünya'nın yüzeyi ve atmosferi dışında çalışmak üzere tasarlanmış araçtır. Uzay aracı insanlı veya insansız olabilir. Bu uzay araçları haberleşme, gezegen keşfi, Dünya'nın gözlemlenmesi, uzay turizmi yada uzay savaşımı gibi görevler için yapılmış olabilir. Bir uzay gemisi denetleme, yükseklik belirleme, haberleşme, kumanda, ısı denetimi, itici güç gibi sistemleri içermelidirler. Ayrıca uzay gemisi ısı almaması için aliminyumdan yapılmalıdır. Araçlardaki sistemlerin çoğu elektrik sistemiyle çalışır.


Uzayda, aracın bir yüzü güneş alırken öteki yönü soğuduğundan sıcaklık denetimi oldukça önemlidir. Apollo uzay aracı, yolculuğu sırasında üstündeki sıcaklığı dağıtmak ve uzaya yaymak için kendi çevresinde dönerdi. Araçlarda, kabin içindeki basıncın sağlanması hemde uzaya çıkış ve girişlerde oluşan basınç farklarını karşılamak için yedek hava bulundurulur.



Diğer önemli bir sorun ise uzay aracına stoklanan hava, su ve yiyeceklerin ağırlık oluşturmasındır. Gelecekteki yolculuklarda bunların uzaydayken mekanik veya ekolojik yöntemlerle oluşturmaları gerekmektedir. Dünya ile haberleşmede en önemli noktalardan biridir. Geleceğin araçlarını kendi sistemlerini denetliyecek düzeye getirmemiz gerekmektedir. Ayrıca Dünya'ya ses ve görüntü gönderebilmek için mikrodalgalarla çalışan antenler kullanılmaktadır. 


İnsanlı uzay araçlarının diğer bir özelliğide Dünya'ya geri dönebilmeleridir. İnsanlı uzay araçları için modüllerden oluşan bir araç yapısı yeğlenmiştir. Araçlar atmosfere girdiklerinde sıcaklık 1600 dereceye kadar çıkabilmektedir. Bu yüzden aracı sıcaklıktan koruyan tabakayla aracın koni yada hafif eğimli yapılması sağlanmıştır.




Uzay Aracının Nasıl Çalışır ?

Atılma sıradında yörüngeye girecek olan bölüm büyük tanklara bağlanır. Bu tanklar 3 ana motorun yakıt ihtiyacını karşılar. Yörüngeye girecek olan bölüm yakıta ihtiyaç duymaz. Sadece bir kaç manevra için çok az bir miktarda yakıt bulundurur. Bu yüzden yörüngeye ulaştıkça bölüm bölüm tanklardan ayrılarak yoluna devam eder. Mekiğin bütün yapısı içinde tekrar kullanılması düşünülmeyen tek kısım bu tanklardır. Dünya'ya dönüş işlemi ise dünyaya iniş değilde bodoslama dalma olarak düşünebiliriz çünkü herhangi bir müdahale uygulamıyor. Yüksek hıza ulaşmasından dolayı da 1600 dereceye kadar ulaşılabilen bu sıcaklığı izole edecek yalıtım sistemleri kullanılmaktadır.




Hayatım boyunca uzaya merakım hiç azalmadı. Uzaya çıkma fırsatımın olacağını sanmıyorum ama en azından o akıl almaz mühendislik harikası araçların içine girmek bile beni yeterince mutlu ederdi diye düşünüyorum ya sizi ?



4 yorum:

  1. ilk yorum benden olsun bakalım.eyvallah beyler işime yaradı hakkaten sağolasınız

    YanıtlaSil
  2. iyi fakat daha kısa olda iyi olurdu...

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten çok yararlı oldu.Çok teşekkürler.Bu arada diğer içerikleriniz de merak uyandırıcı.Umarım ileride daha çok tanınan bir sayfa olursunuz

    YanıtlaSil

İlginiz İçin Teşekkür Ederiz..